Što su kolačići?

Kolačić je datoteka koja pohranjuje postavke web stranica. Web stranice spremaju kolačiće na uređaju korisnika za pristup internetu, kako bi se utvrdili pojedini uređaji i postavke koje se koriste od strane korisnika u pristupu. Kolačići omogućuju web stranicama prepoznati ako je korisnik već posjetio ovo internet mjesto i kod naprednih aplikacija može se koristiti za pravilnu prilagodbu pojedinačne postavke. Njihovo spremanje je pod punom kontrolom preglednika kojeg korisnik upotrebljava – korisnik može spremanje ograničiti ili onemogućiti.

Zašto su kolačići potrebni?

Kolačići su od temeljne važnosti za pružanje korisničkog iskustva, najčešće funkcije e-poslovanja ne bi bilo moguće bez kolačića. Interakcija između korisnika weba i web stranice je uz pomoč kolačića brža i jednostavnija. Uz njihovu pomoć može stranica zapamtiti preferencije i iskustvo, pregledavanje interneta je stoga učinkovitije i ugodnije. Razloga za korištenje kolačića je više. Oni se koriste za pohranjivanje podataka o stanju pojedinačne stranice (detalji o prilagodbi pojedine web stranice), pomažu u provedbi web usluge (npr. online trgovine), pomažu u prikupljanju statističkih podataka o korisnicima i posjeti stranice, o navikama web korisnika, itd.. Uz pomoć kolačića može se procijeniti učinkovitost dizajna naše stranice. O preporučenoj i ovlaštenoj upotrebi kolačića na web stranicama možete pročitati smjernice informacijskog povjerenika, koje možete naći ovdje.

Popis kolačića na našoj web stranici

 

_ga2 godineGoogle Analytics -zabilježi vrijeme trajanja posjete

Ime kolačića Trajanje Opis
_utma 2 godine Google Analytics – zabilježi razliku između korisnika i sjednicama
_utmz 6 mjeseci Google Analytics – – pruža izvor prometa ili kampanje
_ga 2 godine Google Analytics -zabilježi vrijeme trajanja posjete
d5d62940f454979c965046f787232a51 Trajanje sjednice Identifikator sjednice korisnika
cebed48ce07c01e7fba6831ee8925b5f Trajanje sjednice Identifikator sjednice korisnika

Kolačići koje koristimo na našoj web stranici, ne prikupljaju vaše osobne podatke sa kojima bi vas mogli osobno identificirati i ne mogu oštetiti vaše računalo, tablet ili mobilni telefon. Kolačići omogućuju rad naše web stranice i pomažu nam da razumijemo koje su informacija najkorisniji za posjetitelje.

Obavijest

Korištenjem ovih stranica pristajete, da ovo internet mijesto postavi kolačiće na vašem računalu ili mobilnom uređaju.

Upravljanje i brisanje kolačića

Ako želite promijeniti način upotrebe kolačića u pregledniku, uključujući blokiranje ili brisanje, možete to učiniti izmjenom postavki preglednika. Za upravljanje kolačićima većina preglednika omogućuje vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite samo određene vrste kolačića ili da vas upozoriti kad stranica želi spremiti kolačić . Kolačiće, koje je preglednik spremio, možete jednostavno izbrisati. Ako promijenite ili izbrišete datoteke preglednika za kolačićima, promijenite ili nadgradite vaš preglednik ili uređaj, možda ćete morati ponovo onemogućiti kolačiće. Načini organizacije i brisanja kolačića razlikuju se od preglednika do preglednika. Ako vam je oko toga potrebna pomoć, možete provjeriti korisničku podršku preglednika. Praćenje ‘Google Analytics’ može onemogućiti na sljedećem linku.

Društvene mreže i druge usluge treće strane

Na nekim stranicama su uključene usluge web servisa odnosno društvenih mreža (npr. Facebook tipke za like). Te usluge mogu konfigurirati svoje kolačiće. Kako ovi web servisi koristite vaše podatke, ne možemo utjecati. Preporučujemo vam da pažljivo pročitate sigurnosnu politiku ovih internetskih servisa i saznate što se događa s podacima koje prikupe ovi web servisi, kada koristite njihove usluge.


Poništi kolačiće