Uspješno smo dobili ETA certifikat – Europsku tehničku ocjenu za križno lijepljene drvene ploče

U našoj tvrtki završili smo najveću investiciju do sada. Postavili smo novu tehnološku liniju za lijepljene CLT ploče, za koju je prethodno bilo potrebno izgraditi 4.000 m2 zamjenskih proizvodno-skladišnih kapaciteta za izmještanje postojećih potreba logistike i otpreme ulaznog materijala.

Cjelokupna tehnološka linija za lijepljenje ploča smještena je u sekvencijalnu proizvodnu liniju i na taj način osigurava optimalan tijek u svim fazama proizvodnje modularnih ploča. Formati CLT ploča mogu biti max. 6m x 3,3m, 3 do 9 slojeva i debljine od 60mm do 360mm. Na temelju radioničke dokumentacije izrađujemo i izreze za prozore, vrata, instalacije te pripremamo rupe za okove na CNC stroju i opremamo ih odgovarajućim naljepnicama za potrebe logistike i montaže.

CLT ploče spadaju u nosive građevinske materijale, te je zbog te konstruktivne važnosti iznimno važna sljedivost proizvodnje u svim fazama procesa. Podaci za praćenje proizvodnje su informatizirani tako da je proces u potpunosti digitaliziran.

U sklopu razvoja proizvoda i dobivanja odgovarajućih certifikata bilo je potrebno provesti ispitivanje pojedinih komponenti, kao i poluproizvoda i proizvoda od umreženih (CLT) ploča. Uspješno smo prošli mjesec dobili ETA certifikat odnosno Europsku tehničku ocjenu od Instituta OIB Beč. Dio navedenih testova obavljen je u Sloveniji (Innorenew Izola), a za završne faze preostalih testova odabrali smo bečki Holzforschung Austria.

Ponosni smo što smo uspješno dobili certifikat od Holzforschung Austria za inspekciju i kontrolu Stilles CLT proizvodnje, u skladu s ETA-24/0182 i u skladu s Europskom uredbom o građevinskim proizvodima (CPR).

Ovim certifikatima smo ispunili sve uvjete da naše nove proizvode možemo plasirati na tržište kao građevinski materijal za izgradnju drvenih objekata.